Nieuwe Driemanspolder: piekberging, natuur én recreatie
17/03/2017 weteradmin

Aannemerscombinatie De Dijkencombi is begin deze maand begonnen met de voorbereidingen op de aanleg van de Nieuwe Driemanspolder. Deze polder was tot voor kort een agrarisch gebied tussen de plaatsen Zoetermeer, Den Haag (wijk Leidschenveen) en Leidschendam-Voorburg.

 

,,Een aantal boeren is gestopt of heeft het bedrijf intussen op een andere locatie voortgezet’’, zegt projectmanager Paul Hollander van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het Hoogheemraadschap is opdrachtgever van dit megaproject. Ook de provincie Zuid-Holland en de omliggende gemeenten zijn er nauw bij betrokken. De Dijkencombi bestaat uit Vissers Ploegmakers BV, F.P.H Ploegmakers BV en Van de Wetering Cultuurtechniek BV. Het projectgebied heeft een oppervlakte van circa 350 hectare, vergelijkbaar met ruim 500 voetbalvelden. De totaalkosten voor herinrichting van de polder bedragen zo’n 80 miljoen euro.

De nieuwe piekberging zal bij extreme regenval overtollig water uit de omgeving tijdelijk opvangen, om zo de veiligheid van de omliggende regio te garanderen. Hollander: ,,Het klimaat verandert, dat merken we nu echt. Er valt meer regen in kortere tijd. Met andere woorden: de kans op wateroverlast wordt steeds groter. Daarom neemt het Hoogheemraadschap maatregelen. Bij extreme neerslag wordt de Nieuwe Driemanspolder gebruikt als piekberging, waardoor de kans op overstromingen kleiner wordt.’’
De Nieuwe Driemanspolder – die ongeveer twee miljoen kuub water kan vasthouden – wordt niet alleen gebruikt voor piekberging: de polder wordt bovendien ingericht als natuur- en recreatiegebied. ,,Mensen kunnen hier straks ook terecht om een balletje te trappen of om te wandelen. Het wordt een gebied met wandel-, fiets- en ruiterpaden. Het is een mooie vorm van meervoudig ruimtegebruik’’, aldus Hollander.

Het bestemmingsplan biedt aan de Zoetermeerse kant bovendien ruimte voor een horecazaak, botenverhuur en een camping. Aan de randen van de nieuwe polder is al een aantal horecavoorzieningen. De gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg worden beheerder en eigenaar van het land, terwijl het water in eigendom en beheer komt van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De aanleg van de Nieuwe Driemanspolder neemt ongeveer drie jaar in beslag. De oplevering is gepland in 2020.

 

Bericht via: Cobouw: 15-3-2017.