Cutterzuiger graaft heel stil het laatste stukje stroombaangeul
08/05/2018 weteradmin

Je zou het misschien niet zeggen, als je bovenstaand bootje vredig ziet liggen, maar hier wordt heel wat werk verzet! Onder water zuigt een zogenoemde cutterzuiger vrijwel geruisloos flink wat zand weg, en legt daarmee stilletjes de laatste hand aan de stroombaangeul.

Laatste graafwerkzaamheden

Dit voorjaar worden de laatste graafwerkzaamheden uitgevoerd in de Millingerwaard. Begin maart is de aannemerscombinatie weer begonnen met grondverzet. En dat is te zien en te horen: er wordt gegraven met een kraan, shovels rijden af en aan, vrachtwagens rijden het zand naar de omputlocatie.

Grote stofzuiger

Maar behalve dit ‘droge’ grondverzet wordt er ook ondergronds gewerkt. En daar zie en hoor je veel minder van! “Zo’n cutterzuiger werkt eigenlijk als een grote stofzuiger”, vertelt Jan van Casteren van de aannemerscombinatie. “Maar dan wel een geavanceerde stofzuiger: hij snijdt zich met een snijkop een weg in de grond en maakt zo het profiel. Met gps vindt hij zijn weg en weet hij precies waar en hoe diep hij zit. Op de bodem van de geul zuigt hij zand en water op, om dat via een lange pijp in de uitwisselput te storten.”

Veel minder overlast

Wandelaars en omwonenden merken daar weinig van, en dat is mooi. De machine zorgt voor veel minder overlast. Jammer genoeg kan zo’n cutterzuiger niet alles. “De kraan moet het voorbereidende werk doen”, vertelt Van Casteren. “Er heeft jarenlang van alles in het gebied gegroeid en met restanten van boomwortels of struiken weet de zuiger geen raad. De kraan doet het werk boven de waterspiegel, de cutterzuiger werkt onder water.”

Nog tot eind juli

Het werk bovengronds duurt nog zo’n 4 weken, tot eind mei. Daarna zal de zuiger nog tot eind juli bezig zijn met de allerlaatste loodjes. Maar daar zult u dus weinig meer van merken. Behalve dat bootje!

Bericht via: Staatsbosbeheer