De derde fase van de realisatie Luxilane fietsbaan in Katwijk aan Zee is afgerond

De derde fase van de realisatie Luxilane fietsbaan in Katwijk aan Zee is afgerond
14/07/2023 Anne Gerritsma

In de gemeente Katwijk aan Zee hebben wij het Westerbaanpad opnieuw aangelegd. Dit fietspad had aanzienlijke schade opgelopen door opdrukkende boomwortels. Daarom is dit fietspad vervangen door een betonnen ‘Luxilane’ fietspad van Swaans beton, onze leverancier.

Het zwevende fietspad
We hebben dit project opgedeeld in drie fasen. Bij de eerste en tweede fase hadden we deels te maken met bomen langs het fietspad. Om toekomstige problemen met boomwortels te voorkomen, hebben we het fietspad ‘zwevend’ gemaakt. Dit betekent dat het fietspad op betonbalken is geplaatst, waardoor er een luchtlaag van zeven centimeter ontstaat. Boomwortels kunnen niet op tegen de druk van een betonblok en groeien ook niet in de lucht. Hierdoor groeien ze netjes naast het fietspad, zodat fietsers er geen hinder van ondervinden.

Bij de derde fase (en deels ook de tweede fase) hebben we ervoor gekozen het fietspad niet zwevend te maken, omdat dit gebied geen bomen had. We hebben echter wel het fietspad gereconstrueerd en de platen van het zwevende en niet zwevende fietspad aan elkaar gekoppeld.

Het plaatsen van de betonplaten
De platen van Swaans beton wegen 3,5 ton. Ons materieel is er goed op ingericht om dergelijke platen te leggen. We beschikken over machines met een vacuümsysteem. Dit systeem heeft een slang die tot aan de giek van de machine reikt, waardoor de plaat opgezogen en gemakkelijk opgetild kan worden. Bovendien hebben we ook een handig kantel- en draaisysteem aan onze machine, waarmee we de plaat eenvoudig kunnen verplaatsen.