De Rijsvennen: Een paradijs voor amfibieën en libellen

De Rijsvennen: Een paradijs voor amfibieën en libellen
05/02/2020 weteradmin

Een paradijs voor amfibieën en libellen. Dat stond natuurfanaat Toon Voets voor ogen toen hij in 2003 zijn plan voor de Rijsvennen in Berghem presenteerde aan de gemeente Oss. Nu, zeventien jaar later, wordt het laatste deel van zijn project uitgevoerd.

 

,,Ik heb er grijze haren van gekregen”, lacht Toon Voets (69) plukkend aan zijn lokken. Hij heeft reden tot tevredenheid. Op de Rijsvennen in zijn woonplaats Berghem wordt de ene na de andere vrachtwagen met zwarte grond afgevoerd. Grond barstensvol groeistoffen, na jarenlange (over)bemesting door de eigenaren. Fijn voor de maïs die hier groeide of voor grassen. Maar niet voor een gevarieerd landschap met een bont palet aan planten en dieren.

En dus wordt de hele toplaag van vijftig centimeter opgeschept en getransporteerd naar Golfbaan Oijense Zij aan de andere kant van Oss. Daar wordt er een uitbreiding met strakke groene grasmat mee aangelegd. Op de Rijsvennen geen bulten van zand maar gaten waar het hele jaar water in staat.

,,Deze strook is van oudsher natter dan de rest van Herperduin”, weet Voets, natuurvrijwilliger bij IVN. ,,Het loopt helemaal door tot aan het Ganzenven in Herpen. Op oude kaarten wordt het niet voor niks aangegeven met een groen-blauwe kleur.”

In het deel dat als eerste werd omgevormd krioelt het intussen van het leven, weet Voets. ,,Toen de gedeputeerde in 2010 de opening verrichtte moest hij laveren tussen de kleine rugstreeppadden. Rond de poelen zijn recent nog 34 of 36 verschillende soorten libellen geteld. Dat is een fantastisch resultaat. Net als het aantreffen van de heikikker. Die hebben we bij het Ganzenven en Klompven nooit gehoord.” Zelf geniet Voets als vogelliefhebber van de concerten van de boomleeuwerik, van de boompieper en kleine plevier.

Als straks het laatste deel van het terrein is ingericht, rest voor de Rijsvennen alleen nog onderhoud. ,,Doe je er niks aan, dan groeit het binnen de kortste keren dicht met dennen en berken. Bos hebben we in deze omgeving al genoeg.” Voets hoopt dat de provincie en gemeente nu ook snel werk maken van de rechtstreekse toegang van Circuit Nieuw Zevenbergen op de N329 (Graafsebaan).

Als die eenmaal klaar is, hoeven de bezoekers van de kartbaan, motorcrossterrein en schietvereniging niet langer met hun auto’s over de Zevenbergseweg te rijden. Deze weg doorsnijdt natuurgebied de Rijsvennen, maar zal daarna alleen nog nodig zijn ten behoeve van fietsers en brommers.

 

Bericht via: Brabants Dagblad