Dorus Sterken werkt alweer 25 jaar bij Wetering!
03/05/2023 Anne Gerritsma

Dorus Sterken, projectleider bij Wetering, werkt alweer 25 jaar bij ons bedrijf. Dit is een indrukwekkende mijlpaal waar we trots op zijn! Voor Dorus is zijn werk bij Wetering de perfecte combinatie van zijn passie voor techniek en voor natuur. Hij geniet van de diversiteit aan projecten en van het feit dat hij kan praten met diverse specialisten en werknemers uit verschillende lagen binnen het bedrijf.

Voor Wetering
Al van jongs af aan heeft Dorus een interesse in landbouw, techniek en dieren. Deze passie kon hij goed kwijt in zijn studie landbouwtechniek – aan de Agrarische Pedagogische Hogeschool STOAS in Dronten en later aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen – en tijdens zijn bijbaan bij van de Tillaart in Erp. Hier hield hij zich vanaf zijn 16e bezig met onder andere de koeien en landbouwmachines.

Na zijn studie wilde Dorus naar het buitenland: “Ik had op die leeftijd zoiets van: Nederland is niet alles.” En zo vertrok hij naar Portugal en een aantal maanden later naar Oost-Duitsland. Deze tijd heeft hem veel gebracht in verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

“Ik had op die leeftijd zoiets van: Nederland is niet alles.”

Door de ontmoeting van zijn vriendin wilde Dorus terug naar Nederland. Via een oud-studiegenoot werd gevraagd of hij bij Wetering als uitvoerder wilde komen werken voor een dijkversterkingsproject in Cuijk. Zo kwam hij bij Wetering terecht.

Toen en nu
In de 25 jaar dat Dorus bij ons werkt, is er veel veranderd. “We zijn van meetlint naar GPS gegaan,” vertelt Dorus. Het gebruik van mobiele telefoons en laptops begon allemaal tijdens Dorus’ eerste project, de dijkversterking in Cuijk. Voorheen moest je naar de keet bellen wanneer je iemand wilde bereiken. Maar bij een nieuw project kon dat goed een week of tien duren voordat er vaste telefoonverbinding was aangelegd.

Er was toen dus ook nog geen e-mail. “Je had in die tijd een dagboek waar alles in stond wat op het werk gebeurde.” En elke vier weken was er een bouwvergadering waarin de sigaren nog op tafel stonden. “Dat was in die tijd allemaal nog zo,” vertelt Dorus.

“We zijn van meetlint naar GPS gegaan.”

Ook is het werk door de tijd heen een stuk complexer geworden en zijn er veel specialismen bijgekomen. Denk aan een technisch manager, omgevingsmanager, contractmanager, landmeter, enzovoort. In die 25 jaar is Dorus hierin meegegroeid en kan hij met iedereen op behoorlijk niveau meepraten. Hij heeft zelfs cursussen gevolgd om zich bij te scholen. Maar veel van deze zaken behoorde eerder tot zijn eigen functie, waarin hij al deze zaken zelf regelde. Doordat de functie groeit, is het soms ook nodig om dingen af te stoten. Dit worden dan weer specialismen.

Werken als projectleider
Als projectleider is Dorus samen met uitvoerders verantwoordelijk voor het begeleiden van projecten. Daarnaast is hij medeverantwoordelijk voor de werkvoorbereiding, financiën en het aannemen van projecten. Hij draait tenders en verzorgt ontwerpen voor opdrachtgevers. Zo heeft Dorus de basis ontworpen van de uitvoering van de Grofzandbarrière. Met de aannemerscombinatie is dit daarna verder uitgewerkt. Ook ontwerpt hij waterkunstwerken, bijvoorbeeld voor het project Hoogveenherstel in Leegveld.

“Ik vind van alles leuk.”

Dorus geniet van de diversiteit in zijn werk en de contacten die hij legt. De functie sluit goed aan bij zijn interesses. “Ik vind van alles leuk,” vertelt hij, “techniek, bouwen, natuur, met mensen om gaan.” Naast zijn taken als projectleider houdt Dorus zich dan ook graag bezig met het begeleiden van studenten. Inmiddels heeft hij vier stagiaires onder zijn hoede die zich met diverse projecten bezighouden.

Werken bij Wetering
Vrijheid, verantwoordelijkheid en veelzijdigheid, dat zijn de kernwoorden voor een functie bij Wetering. Dorus waardeert dit enorm in zijn werk. “Natuurlijk groei je ook in de vrijheid mee,” vertelt hij. “Je krijgt de verantwoordelijkheid en vrijheid, maar die moet je zelf ook pakken en verantwoorden.”

“En door naar de 40 jaar bij Wetering.”

Dorus is het meest trots op het feit dat je met elk project weer iets tastbaars achterlaat. Het is mooi om door een dorpskern of over dijk te rijden waar hij aan gewerkt heeft. “Het ligt er nog, het is tastbaar.” Maar ook die samenwerking tussen alle lagen binnen het bedrijf is hiervoor erg belangrijk. Zo zegt Dorus: “Ik heb het niet alleen gedaan.”

Dorus is hiermee zeer tevreden, gezond en gelukkig. En dat is belangrijkste, als je dat kan zeggen. In de afgelopen 25 jaar is hij maar één dag thuisgebleven door griep en heeft hij het werk vanuit huis alsnog kunnen regelen. “En door naar de 40 jaar bij Wetering,” aldus Dorus.

Wil jij ook bij Wetering werken? Bekijk dan hier onze openstaande vacatures.