In dag en dauw met de machine in de klei

In dag en dauw met de machine in de klei
18/09/2023 Anne Gerritsma

Wij leveren goed werk. Dat is alleen mogelijk dankzij onze hardwerkende mensen voor wie het leveren van goed werk vanzelfsprekend is. Longstickmachinist Dennis van der Leest is een van deze hardwerkende mensen. Vroeg in de ochtend staat hij al klaar, met zijn machine in de klei, om de klus te klaren.

Een levenslange liefde voor machines
Het werk zit in Dennis zijn bloed. Het grondverzet is hem met de paplepel ingegoten, dankzij zijn vader, die in dezelfde sector als vrachtwagenchauffeur werkte. Echter klopte Dennis’ hart altijd sneller voor machines. Sinds zijn twaalfde is hij al op of om de machine aan het werk.

De kracht van de longstick
Dennis werkt al ruim vijf jaar bij Wetering. Eerder bediende hij de gewone kraan en werkte hij veelal aan natuurprojecten, waarvan ‘De Nieuwe Driemanspolder’ er een is die er voor hem bovenuit steekt. Maar toen kwam de longstick in beeld.

“Als je eenmaal aan de lange giek gewend bent, wil je niet meer terug.”

De longstick is in feite een ‘gewone’ kraan, maar dan met een indrukwekkende 18 meter lange giek. Deze giek komt bijzonder van pas bij het opbouwen depots en het spitten van klei op steenfabrieken.

Trots in de klei
Tegenwoordig zet Dennis zijn vaardigheden in op steenfabrieken. Hoewel hij de natuurprojecten soms nog mist, zou hij zijn longstick er nooit voor willen inruilen. Zo zegt hij: “Als je eenmaal aan de lange giek gewend bent, wil je niet meer terug.”

“een beetje ouwehoeren met een bakkie.”

Wat Dennis het meest waardeert aan zijn werk, is het tastbare resultaat dat hij achterlaat. Hij kijkt met voldoening naar de kleidepots die hij heeft opgebouwd, waar regelmatig een vlag boven op de bult geplaatst wordt als symbool van volbracht werk.

Werken bij Wetering
Dennis benadrukt ook de prettige sfeer bij Wetering. “Je moet overal werken,” zegt hij, “maar wat Wetering speciaal maakt, is de onderlinge sfeer.” Daarom werkt Dennis het liefst met zijn collega’s samen. Dan kunnen ze in de pauze “een beetje ouwehoeren met een bakkie.”

Wil jij ook bij Wetering werken? Bekijk dan hier onze openstaande vacatures