Met de laarzen in de klei en de machine in de grond
10/10/2022 Anne Gerritsma

Wij werken met klei. Het winnen en opgraven van klei is voor ons niets nieuws. Elke dag staan wij met de laarzen in de klei en met de haren in de wind. Een van onze mensen die dagelijks met de laarzen in de klei staat, is André van de Laan. Elke dag stapt hij in zijn kraan. Dit doet hij al zeker 38 jaar met veel plezier.

Werken als kraanmachinist
Wat André zo mooi vindt aan zijn werk? Dat is de afwisseling die hij krijgt. “Wanneer je op een grote kraan zit en de hele dag auto’s moet laden, ben je ook wel een keer klaar.” Dat is heel anders dan het werk dat André doet. Hij wijst naar het slootje dat hij aan het maken is. Dat heeft hem tot dan toe zo’n anderhalve dag gekost. Wanneer dat klaar is, gaat hij weer verder met het volgende.

Bovendien krijgt André bij Wetering veel vrijheid in de manier waarop hij zijn werk aanpakt. Voor hij aan een project begint, overlegt hij wat er moet gebeuren. Daarna maakt hij zelf een plan van aanpak en beslist hij hoe hij dit gaat doen.

Nu zijn we zeker 38 jaar verder en doet hij het werk als kraanmachinist nog steeds met veel plezier.

In de familie
Het werken op de kraan zit bij André in de familie. Zijn vader was namelijk ook al kraanmachinist. Toch is André dit niet meteen gaan doen toen hij van school afkwam. Destijds had hij de keuze om verder te leren of om werk te zoeken. Toen wist André het wel: hij wilde werken. De tijden waren wat anders dan nu. Er was weinig werk, dus ook weinig keuze. Zo kwam André in de metaal terecht.

Hier is hij na een tijdje weer mee gestopt. De regels waren anders dan nu, waardoor het werk vrij ongezond was. Zijn vader stelde hem voor om eens mee te gaan op de kraan en dat is wat André deed. Nu zijn we zeker 38 jaar verder en doet hij het werk als kraanmachinist nog steeds met veel plezier.

GPS
André gaat dus al een hele tijd mee als kraanmachinist. Hij heeft veel ervaring met dit werk en inmiddels heeft hij ook veel veranderingen meegemaakt. Een van deze veranderingen is het werken met een GPS-systeem. Wanneer je tegenwoordig begint als kraanmachinist, leer je niet meer anders dan te werken met GPS. “De jongeren die nu beginnen, zouden waarschijnlijk niet weten wat ze zonder GPS moeten doen.”

In elke kraan zit een GPS-systeem. Dit systeem laat het volledige ontwerp zien. Op de centimeter precies kun je zien waar de bak van de kraan zich bevindt en hoe diep er gegraven moet worden. “Je kunt veel preciezer werken, waardoor je dingen kunt maken, die je zonder GPS-systeem niet zou kunnen maken.”

“Er is altijd genoeg werk!”

Werken bij Wetering
André is trots op alle mooie dingen die hij met zijn kraan heeft mogen maken. Hij vindt het bovendien fijn dat hij veel vrijheid in zijn werk krijgt. Hoewel er via het GPS-systeem meegekeken kan worden, vult hij zelf in hoe hij de dingen aanpakt en wordt hij niet de hele dag ‘lastiggevallen.’

Daarbij is er bij Wetering altijd werk. André vertelt dat het bij bedrijven weleens voor kan komen dat het werk stilligt en dat er nergens anders werk voor je is. Dat is hem bij Wetering nog nooit overkomen. “Er is altijd genoeg werk!”

Bovendien deelt André een hobby met veel van zijn collega’s, namelijk mountainbiken. Dit maakt het werk bij Wetering extra leuk. Ook op het project waar hij momenteel werkzaam is, zitten meerdere collega’s die graag een rondje fietsen. Na zijn werk trekt André er regelmatig met deze collega’s op uit om te gaan mountainbiken. Zo kunnen ze gezamenlijk de werkdag afsluiten. Inmiddels hebben ze elke route in het prachtige Natuurgebied de Deurnsche Peel verkend.

 

Wil jij ook bij Wetering werken? Bekijk dan hier onze openstaande vacatures.