Met een passie voor machines in de natuur
18/10/2022 Anne Gerritsma

In dag en dauw staat Martijn Theunissen met zijn laarzen in de klei en stapt hij in zijn machine om klei te graven. Het uitgestrekte landschap toont zich in allerlei verschillende kleuren; bewerkt door de zon, de mist, de kou en de regen. De natuur is onvoorspelbaar, maar dat is precies wat Martijn zo leuk vindt aan het werken in de natuur. “Elk seizoen heeft weer iets unieks met haar eigen uitdagingen.”

Werken in de natuur
Het werken met machines zit in Martijn zijn bloed. Zijn vader was namelijk ook kraanmachinist. Deze passie heeft Martijn van jongs af aan overgenomen. Ook nu is Martijn de hele dag op of rond zijn machine bezig. Naast zijn werkzaamheden voert hij tussendoor onderhoud uit aan de machine of maakt hij hem schoon.

“De natuur is niet te voorspellen”

Daarnaast heeft Martijn ook van jongs af aan al een passie voor het buiten zijn. Vroeger woonde hij achteraf, naast de boerderij van zijn oom. Regelmatig speelde hij op dit terrein of in de bossen. Ook nu is hij graag buiten te vinden. Het geeft Martijn een gevoel van vrijheid en rust.

Bovendien brengt het werken in de natuur leuke uitdagingen met zich mee. “De natuur is niet te voorspellen” vertelt Martijn. “Wanneer het regent moet je opletten dat je geen modder maakt. De andere keer is het weer droog. Dat heeft invloed op de manier waarop je moet werken.” Martijn is altijd bezig met het weer, zodat hij zijn werkzaamheden daarop vooruit kan plannen.

Werken als kraanmachinist
Martijn werkt met een vaste machine. “Je kunt mij met deze machine tegenkomen op bijna alle projecten van Wetering. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van een depot van keramische klei, dijkverzwaringen, cultuurtechnische werken/natuuraanleg en infraprojecten.” Dat is ook precies wat Martijn zo leuk vindt aan zijn werk. Er is niet een project dat er bovenuit steekt. Hij vindt juist de afwisseling en de combinatie van al deze projecten leuk.

Op dit moment werkt Martijn op steenfabriek Engels. Daar heeft hij meegeholpen met het opbouwen van een kleidepot dat uit twaalf lagen bestaat. Deze lagen worden horizontaal aangebracht. “De klei uit dit depot komt onder andere uit Duitsland, Cuijk en Oeffelt.” Daarna is hij begonnen met spitten, ofwel het mengen van de klei. Dit is nodig om van de klei bakstenen te kunnen maken. Na een week hiermee bezig te zijn geweest staat hij op een enorme berg gespitte klei.

Hiermee is hij begonnen door eerst te schillen. Dit is het verticaal pakken van de klei. Op deze manier neem je wat van elke laag mee. Vervolgens creëert Martijn een rug, waar hij met zijn machine op klimt. Het maken van een berg is ook goed, want hoe hoger de klei komt, hoe beter het mengt. Dit komt doordat de klei naar beneden rolt.

“Je kunt mij met deze machine tegenkomen op bijna alle projecten van Wetering.”

Trots
Klanten zien Martijn graag komen en hebben vertrouwen in zijn werk. Dit geeft Martijn een trots gevoel. Hij vindt het zelf dan belangrijk dat mensen tevreden zijn over wat hij maakt. Dit kan gaan over een product (een baksteen) of om het natuurwerk en de waterkunstwerken die hij heeft gemaakt. “Je laat daarmee toch iets achter in de natuur.”

Werken bij Wetering
Wat het werken bij Wetering zo leuk maakt? Bij Wetering werken we met grote en nette machines. Elke machine wordt bovendien bedrukt met het logo van Wetering. Martijn vindt dat toch wel mooi dat het eruit ziet als één geheel.

Binnenkort mag Martijn met een nieuwe machine gaan werken. “Dit zie ik toch als een stukje waardering vanuit Wetering naar mij voor mijn werk en voor het netjes houden van mijn machine.”

Iedere dag gaat Martijn met veel plezier naar zijn werk. De dag vliegt voorbij. En in de pauze maakt hij graag een praatje met zijn collega’s onder het genot van een kop koffie.

Wetering is in zijn ogen dan ook een zeer goed bedrijf. En wat ook een pluspunt is: de projecten liggen niet al te ver van zijn huis af. “Dat scheelt toch weer wat reistijd.”

 

Wil jij ook bij Wetering werken? Bekijk dan hier onze openstaande vacatures.