Minister raakt in Megen bijna verliefd op ‘Meanderende Maas’

Minister raakt in Megen bijna verliefd op ‘Meanderende Maas’
18/07/2018 weteradmin

Minister Cora van Nieuwenhuizen toog maandag naar Megen om meer te horen over miljoenenproject Meanderende Maas. Ze sprak met mede-bestuurders van betrokken organisaties en genoot ervan om het ‘idyllische gebied’ weer eens met eigen ogen te zien.

In een zonovergoten toertje met eindpunt Dieden klonk de bewindsvrouw soms zelfs een tikkeltje verliefd. ,,Dat dit gebied in trek is, daar kun je je zeker op een mooie dag als vandaag alles bij voorstellen.”

De minister van Infrastructuur en Waterstaat begon de dag in gemeenschapshuis Acropolis. Daar werd ze welkom geheten door burgemeester en VVD-partijgenoot Wobine Buijs. Het ging in Megen al snel over project Meanderende Maas, dat in de komende tien jaar moet zorgen voor sterkere dijken en meer ruimte voor het water in de rivier. Door het werk ontstaat tevens nieuwe natuur die recreatie en toerisme een duw in de rug kan geven.

Het omvangrijke project kost in totaal minstens 150 miljoen euro en loopt aan beide kanten van de rivier. Het is daarom dat onder meer het Rijk de handen ineen slaat met de twee waterschappen, provincies en gemeenten aan weerskanten van de Maas. Vertegenwoordigers van die partners stapten maandag samen in het busje dat hen vanuit Megen over de dijk naar Haren voer. Onder de passagiers onder anderen dijkgraaf Lambert Verheijen, gedeputeerde Johan van den Hout en wethouders Johan van der Schoot (Oss) en Sander Bos (West Maas en Waal).

‘Plan Dieden-Demen’

Voor de Harense toren hield het gezelschap halt. Daar vertelde Iwan Reerink namens K3Delta wat het bedrijf komende jaren van plan is in de uiterwaarden van Dieden en Demen. Er wordt 1,1 miljoen kuub keramische klei gewonnen om daar bakstenen van te maken. Het graafwerk brengt geld binnen en zorgt voor nieuwe natuur met meer ruimte voor het water. Eigenlijk zoals dat ook bij de Hemelrijkse Waard in Oijen is gebeurd, legde Reerink uit. Hij noemde plan ‘Dieden-Demen’ voorloper binnen project Meanderende Maas.

Projectmanager Petra van den Brand sprak vervolgens over economische en landschappelijke kansen. ,,Nemen jullie ook de gevolgen voor de scheepvaart mee, voor de gebruikers van het water?”, vroeg Van Nieuwenhuizen. Ze deed dat ‘ook in het kader van duurzaamheid’. ,,We willen transport van de weg af naar het water halen.” De minister was tevreden met het antwoord, zoals ze blij was met heel de toer. ,,Het blijft altijd veel beter hangen als je nog eens zelf gaat kijken.”

In een tweet na afloop stelde ze: ‘Bij de #meanderendemaas gezien hoe wordt gewerkt aan droge voeten. Belangrijk want de buien worden steeds extremer.’

Bron: Brabants Dagblad