Nieuw leven voor dode bomen
17/09/2020 weteradmin

In 2013 heeft Wetering de herinrichting in Keent uitgevoerd, waarbij de in 1938 gedempte meanderboog (oude Maasarm) weer open is gegraven. De periode daarna heeft Maas in Beeld de effecten op flora en fauna onderzocht, uit deze ecologische evaluatie is onder andere gebleken dat de verschillende wateren in het gebied een impuls kunnen gebruiken door o.a. rivierhout aan te brengen. Door in de verschillende geulen bakenbomen neer te leggen, ontstaan er meer kansen voor kleine waterdiertjes, maar ook schuilplaatsen voor jonge vissen en nest- of broedgelegenheid voor vogels.

 

Door onze ervaring in het plaatsen van bakenbomen in de Hemelrijksewaard mochten wij ook deze klus op ons nemen. De bomen zijn uitgegraven en vervolgens vervoerd door kraanschip ‘de Iris’ naar de locatie waar zij deels vanaf het schip en deels vanaf de oever met de draadkraan zijn aangebracht. De bomen worden vastgelegd aan 2 betonnen platen van 4 ton per stuk, geleverd door BouwOort Lithoijen.

Met subsidie van de Provincie Noord-Brabant en met financiële steun van Rijkswaterstaat en Brabants Landschap zullen er eind 2020 nog een aantal inrichtingsmaatregelen worden uitgevoerd. De komende jaren zal Maas in Beeld in samenwerking met RWS de effecten monitoren.

 

Bericht via: Brabants Dagblad

Uitzending Omroep Walraven: Aflevering Natuurlijke Streken