EOD brengt munitie tot ontploffing
07/10/2016 weteradmin

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft donderdagochtend bij de Melmplas in de Slaagse polder bij Hoogland een hoeveelheid munitie uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De munitie was gevonden tijdens werkzaamheden rond de dijkverbetering.

Met een doffe knal en flink opspuitend zand werd de munitie door de EOD onschadelijk gemaakt. Het ging om onder meer geweergranaten en ander explosief materiaal. De munitie, met daarop kneedbaar springstof en een slagpen, werd in een diepe kuil in een berg grond begraven en vervolgens van een afstand tot ontploffing gebracht.

De munitie werd vorige week aangetroffen in een berg puin, afkomstig uit de oever van de Melmplas. Deze plas wordt uitgegraven om vervolgens te worden gedempt, met materiaal dat deels afkomstig is uit de dijkverbetering, die door Waterschap Vallei en Veluwe in het gebied wordt uitgevoerd. Het puin zou worden afgevoerd, maar dat werk is onmiddellijk na de vondst van de munitie stilgelegd.

In de uitzending van 6 oktober 2016 besteedt RTV Utrecht aandacht aan het onschadelijk maken van munitie aangetroffen bij de Melmplas op de Eemdijk.

Bekijk hieronder de hele uitzending. Vanaf 9:28 het nieuwsitem over het onschadelijk maken van de munitie.