Omgevingsbewust in de GWW
12/05/2022 weteradmin

We verstevigen dijken en maken nieuwe natuur. Dit is belangrijk werk, maar voelt dit nog steeds zo wanneer we dit bij wijze van spreken in jouw achtertuin doen? De reflectie van de opkomende zon begroet je elke ochtend aan de keukentafel tijdens je ontbijt. De maas ligt er vredig bij terwijl je met een kop koffie wakker wordt. Terwijl je zit weg te dromen, vraag je je af of dit uitzicht blijft bestaan wanneer de dijk een meter wordt verhoogd.

 

We hebben met ons werk in de grond-, weg-, en waterbouw te maken met de omgeving. Soms werken we letterlijk tegen iemands gevel aan. Het is dus logisch dat mensen vragen en zorgen hebben. Omgevingsmanager Marc van Veggel gaat graag het gesprek met de bewoners aan. Hij beantwoordt vragen en legt in simpele bewoordingen uit wat er gaat gebeuren.

“Grondwerk is een mooie tak van sport.”

Omgevingsmanager bij Wetering
Omgevingsmanager bij Wetering is een brede functie. Wat daar zo leuk aan is? “Het is de combinatie van binnen en buiten, die het zo leuk maakt.” Op het ene moment staat Marc met zijn voeten in de klei en op het andere moment houdt hij zich bezig met het aanvragen van vergunningen of het opstellen van bewonersbrieven. Het is variërend werk waarbij Marc verantwoordelijkheid draagt over de conditionering (het omgaan met kabels en leidingen, archeologie, en mogelijke niet gesprongen explosieven), de communicatie met de omgeving en over het regelen van de vergunningen. Marc weet bij het grondwerk nooit precies wat hij van tevoren tegenkomt. Iedere dag loopt anders. “Grondwerk is een mooie tak van sport,” besluit hij knikkend.

Daarnaast heeft Marc veel één op één contact met collega’s en opdrachtgevers, en ook met mensen uit de omgeving. Het geeft Marc voldoening om deze mensen te helpen met hun vragen. Mensen hebben echte zorgen over wat je bij hen in de buurt komt doen en doordat Marc met hen in gesprek gaat, kunnen ze die zorgen loslaten. “Je moet snappen dat je bij mensen in de leefomgeving zit en direct impact hebt op hun leven. Je moet beseffen dat je daar goed over moet communiceren en moet luisteren naar waar ze mee zitten, zodat je mogelijk mee kunt denken”.

Het samen doen
Wetering is een familiebedrijf met een platte organisatiestructuur. Marc kan daardoor aanpakken wat hij wil: “Je krijgt de ruimte om op te pakken waar je goed in bent.” Bovendien is het contact heel direct. Waar hij bij grote bedrijven gezien zou worden als iemand van kantoor, is Marc hier onderdeel van het uitvoerdersteam.

Bij het realiseren van projecten draagt iedereen een steentje bij. Als omgevingsmanager zorgt Marc ervoor dat het mag wat we doen. “In Nederland zijn er veel vergunningen en toestemmingen nodig. Daar zorgt de omgevingsmanager voor.” Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de omgeving. “Het gaat niet alleen om het werk zelf, maar ook dat het gedaan wordt op een manier dat de omgeving er blij van wordt.”

 

Wil jij ook bij Wetering werken? Bekijk dan hier onze openstaande vacatures.