We starten een nieuw project binnen de raamovereenkomst ‘WB21 knelpunten en assets’.
22/12/2022 Anne Gerritsma

De stuw bij de Kabroeksebeek (de beek tussen de dorpen America en Horst) moet met de hand bediend worden. Dit is een hele klus, want het waterpeil stijgt hier erg snel bij een flinke bui. Daar kunnen wij bij helpen met het uitvoeren van onze werkzaamheden.

Deze werkzaamheden zullen bestaan uit het realiseren van een dubbele stuwconstructie. Hier komt het een en ander bij kijken.

Zo ligt de beek naast het spoor. Hierdoor is er voor ons beperkte werkruimte beschikbaar. Ook houden we rekening met de waterafvoer. We gaan een kokerduiker aanleggen, die is voorzien van een krooshekreiniger. Dit is een machine waarmee drijfvuil uit de sloot kan worden geschept.

Het eindresultaat van onze werkzaamheden zal invloed hebben op het dorpsgezicht van America. We zullen de Grauwveen voorzien van kunststof (gerecyclede) beschoeiing. Dit doen we om uitspoeling te voorkomen. Daarnaast krijgt de Kabroeksebeek een betonvloer en wordt de beek voorzien van een stapelstenenmuur.

Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidende werkzaamheden en de detailengineering van de constructies. In januari starten we met de daadwerkelijke uitvoering. Naar verwachting zijn we in maart 2023 klaar.