Wetering schenkt insectenhotel aan Leegveld tijdens het Leegvelderweekend

Wetering schenkt insectenhotel aan Leegveld tijdens het Leegvelderweekend
20/07/2023 Anne Gerritsma

Op zaterdag 15 en zondag 16 juli vond het Leegvelderweekend plaats. Met dit feestelijke weekend hebben we het project Leegveld officieel afgesloten. Om het helemaal af te maken schenken wij een insectenhotel aan het natuurgebied de Deurnsche Peel om de biodiversiteit te bevorderen.

Het project Hoogveenherstel Leegveld
Dit project richt zich op het natuurgebied de Deurnsche Peel. Dit unieke gebied bestaat uit een moerassig hoogveenlandschap dat door ontginning en turfwinning sterk is uitgedroogd. Het unieke landschap dreigde hierdoor verloren te gaan en bijzondere plant- en diersoorten waren al verdwenen.

In opdracht van Waterschap Aa en Maas hebben wij, in samenwerking met Staatsbosbeheer, twee jaar lang hard gewerkt om dit hoogveenlandschap te herstellen.

In totaal hebben we 940 hectare bestaande natuur verbeterd en 180 hectare nieuwe natuur ingericht in het Natuurnetwerk Brabant. Hiervoor hebben we compartimenten en kades aangelegd, stuwen geplaatst, sloten en greppels aangepast.

Het Leegvelderweekend
Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond. Daarom hebben we het project afgelopen weekend officieel en feestelijk afgesloten met het Leegvelderweekend. We hebben stilgestaan bij onze werkzaamheden en de fijne samenwerking die we hebben gehad. Daarbij hebben we van onze collega’s complimenten gekregen over de kwaliteit die we hebben geleverd.

Bij Natuurpoort de Peel was er van alles te beleven voor jong en oud. Er stond een gevarieerd programma klaar met onder andere excursies, kinderactiviteiten en infostandjes. Natuurlijk was er ook ruimte voor een gezellige borrel en heerlijke hapjes.

Het was een succesvol weekend waarbij we zo’n 50 belangstellenden mee hebben kunnen nemen in onze werkzaamheden. We hebben uitgelegd hoe het watersysteem werkt en laten zien wat er al aan natuurontwikkeling te vinden is.

Het insectenhotel
Wij vinden het belangrijk om iets extra’s te geven voor de omgeving waarin we werken. Daarom hebben we een aantal insectenhotels ontworpen, die de biodiversiteit in de (her)ingerichte natuurgebieden zullen bevorderen.

Ons eerste insectenhotel zal worden geplaatst in de Deurnsche Peel. Dit hotel zal onder andere onderdak gaan bieden aan bijen. Zij leggen hun eitjes in het hotel.

De Koning op bezoek
Onze werkzaamheden in de Peel hebben op verschillende manieren aandacht gekregen. Onlangs zijn de werkzaamheden besproken in het programma “Droogte in Brabant” van Omroep Brabant. Bovendien hebben we vorig jaar september niemand minder dan Koning Willem Alexander en Koningin Máxima mogen ontvangen.

Wil je meer over het project weten? Bekijk dan de projectpagina.