Wetering schetst contouren van nieuwste wijk Oss
25/07/2020 weteradmin

Vanaf enige hoogte is al goed te zien hoe de plattegrond van de Oijense Zij Noord in Oss vorm krijgt. Op de gele banen van zand worden straks wegen en trottoirs aangelegd. Op de zwarte grond verrijzen 220 huizen, tuinen en openbaar groen. De rest van de ruimte wordt ingenomen door grote vijvers.

 

Veertigduizend kuub grond wordt er verzet op het terrein van tien hectare tussen sportpark De Rusheuvel en de Oijenseweg. Geen korrel daarvan verlaat het terrein, vertelt projectleider Dorus Sterken van Wetering uit Heesch. ,,Al het zand dat bij het uitgraven van de waterpartijen vrijkomt gebruiken we voor het ophogen van het terrein. Het witte zand gebruiken we voor de wegen, het zwarte voor de rest.”

Dat de Oijense Zij Noord relatief laag ligt ten opzichte van de omgeving blijkt uit het hoge waterpeil in de uitgegraven vijvers. Van droogte zullen de toekomstige bewoners niet snel last hebben, hier aan de rand van de polder.  ,,Als we na de vakantie de riolering aanleggen, zullen we stevig moeten bronneren”, voorziet Sterken.

Geen spoor van bewoning
Met een ingenieus systeem van sluizen en gemalen zorgt het waterschap er heden ten dage voor dat iedereen droge voeten houdt. Eeuwenlang was het reden om deze plek te mijden als vestigingsplaats. Daar waar de noordelijke rand van het huidige Oss van de prehistorie tot de middeleeuwen bezaaid was met kleine nederzettingen, is op dit terrein door archeologen geen spoor van menselijke activiteit teruggevonden.

Daar komt anno 2020 op grootschalige wijze verandering in. Als Wetering eind oktober de riolering heeft gelegd, komen de nutsbedrijven voor de aanleg van stroom- en datakabels en voor de waterleiding. Een gasleiding blijft in de duurzame wijk achterwege. De verwachting is dat bouwbedrijven begin volgend jaar starten met het optrekken van de eerste huizen van de Oijense Zij Noord.

Verbreding Splitsbergerweg
Wetering heeft er dan al voor gezorgd dat het bouwverkeer over een bredere Spitsbergerweg af en aan kan rijden. Over de huidige weg wordt een nieuwe strook asfalt gestort van de Macharenseweg tot halverwege het bouwterrein. De huidige smalle weg kan het zware vrachtverkeer niet verwerken. Knotwilgen en andere bomen die behouden moeten blijven hebben inmiddels een houten ‘jasje’ gekregen om de bast te beschermen bij onbedoeld contact met bouwmaterieel.

De gemeente kondigde een paar maanden geleden al aan dat er ook een vrijblijvend fietspad wordt aangelegd langs de Spitsbergerweg, om tweewielers veilig langs de bouwplaats te leiden. Het zou logisch zijn als dat pad ook in het najaar wordt gerealiseerd, maar bij Wetering is daarover niets bekend. Sterken: ,,Ik ben er al verschillende keren over aangesproken, maar het zit niet in ons bestek.”

 

Bericht via: Brabants Dagblad