Wetering steunt Stichting Manege ‘t Huifbed
13/02/2023 Anne Gerritsma

Nu we alweer in februari zitten, zal afgelopen kerst weer ver weg voelen. Omdat wij vinden dat zeker de kerst een tijd is van iets extra’s doen voor een ander, hebben wij besloten om met onze kerstborrel twee keer €1000,- euro uit te reiken aan goede doelen. In de maanden november en december konden personeelsleden goede doelen aandragen. Van alle inzendingen werd er een shortlist gemaakt en zijn deze doelen in een grabbelton gegooid. Tijdens de kerstborrel zijn hier toen twee mooie doelen uit getrokken.

Een van deze doelen is Stichting Manege ‘t Huifbed. De stichting is in Berghem begonnen, maar inmiddels zit ze al tien jaar in Oijen.

De stichting
Stichting Manege ‘t Huifbed geeft mensen met een meervoudige beperking de kans om ‘paard te rijden’. Deze mensen zijn niet in staat om zelfstandig op een paard te zitten. Daarom is het huifbed bedacht. Doormiddel van dit huifbed kunnen gebruikers op een doek tussen twee paarden in liggen.

Hierdoor ervaren de gebruikers de bewegingen van het paard en voelen ze het contact met de dieren. Voor de gebruikers is dit echt een uitje waar ze elke week weer naar uitkijken. Ze komen in de kantine, drinken daar wat en wie kan, maakt een praatje.

Een ritje met het huifbed duurt een half uur. Je kunt duidelijk aan de mensen merken dat ze ervan genieten om op het paard te liggen. Ze leven helemaal op. Gebruikers die bijvoorbeeld altijd spierspanningen hebben, kunnen zo eindelijk ontspannen.

Sommige gebruikers komen al meer dan 20 jaar. Voor hen is het een behoorlijke domper wanneer het een week niet doorgaat. Ze rekenen op alle vrijwilligers die het elke maandagmiddag opnieuw mogelijk maken om op het huifbed te rijden.

De vrijwilligers
En die vrijwilligers staan er! Elke maandagmiddag staat er een vaste groep vrijwilligers van 14.00 tot 19.00 uur klaar voor deze mensen. Zij bezorgen ze elke week opnieuw een onvergetelijke middag. En daar komt stiekem meer werk bij kijken dan je zou verwachten.

Zo moeten de paarden goed getraind worden. Zij moeten rustig blijven, ook wanneer de gebruiker zelf niet rustig is. De gebruiker op het huifbed is namelijk weerloos. Ook het paard trainen om in het huifbed te rijden, is een hele opgave.

De vrijwilligers die betrokken zijn bij de stichting, zijn vrijwel allemaal al wat ouder. Het is daarom goed dat ze rekening houden met hun eigen lichaam en zelf geen mensen tillen. Om iedereen zo veilig mogelijk op het huifbed te krijgen, gebruiken ze een tillift. Dit is een speciale lift, die eruitziet als een bed. Wanneer de tillift omhooggaat, kan het doek eronder vastgemaakt worden aan het huifbed. Doormiddel van een rolgordijnsysteem wordt de persoon in het huifbed getild.

Sponsoren
Aan gebruikers wordt €7,50 per ritje gevraagd. Dit dekt echter nooit alle kosten die de stichting maakt. Ze hebben namelijk te maken met het huren en trainen van de paarden, het afhuren van een paardenbak en het onderhoud aan de huifbedden en tilliften.

Daarom zijn alle donaties zeer welkom! Ook met onze donatie waren zij erg blij. Het zal worden besteed aan een nieuwe tillift. Dit geeft de vrijwilligers nog heel lang de mogelijkheid om iedereen te kunnen blijven helpen, zonder dat ze voorbij de grenzen van hun eigen lichaam moeten gaan.

Onze ervaring
Tijdens onze kennismaking met de stichting werden we warm ontvangen. Na een praatje met voorzitter Jan van Erp hebben wij onszelf ook aan een ritje op het huifbed mogen wagen. Wij vonden het een bijzondere ervaring waarbij we op een mooie manier contact konden maken met het paard. Door het doek voel je het dier door zijn gestalte en de bewegingen. Maar je kunt het paard ook horen en ruiken. Je bent heel dicht bij het dier, maar dan op een verantwoorde manier. Daarbij word je heerlijk gemasseerd door de loopbewegingen van het paard.

We kunnen het ons zeker voorstellen dat dit voor mensen met een meervoudige beperking een mooi en ontspannen uitje is. Daarom weten we zeker dat er heel veel mensen geholpen gaan worden met de sponsoring van Wetering. We zijn erg blij dat het geld goed terecht komt!

Wil je meer weten over Stichting Manege ’t Huifbed? Bekijk dan hun website: http://www.huifbedmaasland.nl/stichting_manege_t_huifbed/